Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Boornbergum-Kortehemmen
 
 
Beleidsplan Beleidsplan

BELEIDSPLAN

Beleidsplan Protestantse Gemeente Boornbergum/Kortehemmen 2020-2024

Wat kenmerkt onze gemeente, het profiel en identiteit
Onze gemeente heeft God leren kennen in Jezus Christus, haar Heer. Zijn leven, sterven en opstanding vormen de basis van ons gemeenteleven.
Via de Bijbel ervaren wij wie God is en zich manifesteert en wie Jezus is. God en Jezus openbaren zich ook op andere wijzen. Ook de traditie, overleveringen van geloofsgetuigen hebben ons vele waardevolle bouwstenen aangereikt voor het gemeente-zijn en ons persoonlijk geloofsleven.
Geloof staat niet alleen in de traditie, maar ook in de actualiteit en is als zodanig een levende zaak. Daarom geloven wij dat Gods Geest ook in onze tijd wil helpen de Bijbelse boodschap steeds op nieuwe wijze te verstaan en toe te passen bij de vragen en uitdagingen die vanuit de wereld op ons afkomen. Daarom gaan wij daar graag over met elkaar in gesprek. Op gemeenteavonden, in (gespreks-) groepen, onder het maandelijks koffiedrinken, na afloop van de kerkdienst. Openstaan voor elkaars mening en respect voor elkaars visie is in onze gemeente een waardevol gegeven. In onze gemeente is ruimte voor een persoonlijke geloofsbeleving.
Centraal staat in onze gemeente de vraag: Hoe geven wij in de 21-ste eeuw ons geloof handen en voeten?
Onder de koepel van de Protestantse Kerk in Nederland treden wij als gemeente van onze Heer de zaken die spelen in de samenleving, dichtbij en veraf, met open oog en oor tegemoet. Ons kerk-zijn heeft een breed dak, waaronder ieder die dat wil mag komen schuilen.
Onze gemeente kent een zgn. Open Avondmaalsviering: ieder die zich door de Heer genodigd voelt, is welkom aan de tafel van de Heer. Ook kinderen mogen deelnemen aan de maaltijd van de Heer.
Ouders, die hun kinderen willen laten dopen, hoeven geen belijdend lid te zijn. Ook is er de mogelijkheid tot het zegenen van andere levensverbintenissen als gemeenteleden daarom vragen.
Onze protestantse gemeente is maar een kleine gemeente. Daarin ligt onze kracht: we kennen een grote onderlinge verbondenheid. Tevens betekent de omvang van de gemeente voor de toekomst een grote uitdaging. Voor de komende jaren heeft onze gemeente het sterke streven om zelfstandig te blijven met een eigen predikant (in deeltijd). Eventueel en desgewenst kan op bepaalde 2 gebieden samenwerking worden gezocht met (een) andere naburige gemeente(n), met als doel de eigen plaatselijke gemeente levend te houden.
Met name in de zondagse eredienst zijn wij als gemeente herkenbaar. Er is één dienst per zondag. In beginsel in het kerkgebouw in Boornbergum. In de zomermaanden vindt een aantal diensten plaats in het historische kerkje te Kortehemmen. In Boornbergum en Kortehemmen vieren wij de ontmoeting met God en met elkaar, wij brengen de noden van de wereld voor Gods aangezicht en leven met elkaar mee in vreugde en verdriet.

Wat voor gemeente willen wij zijn en welke beleidsvoornemens horen daarbij
Wij willen als gemeente openstaan voor iedereen: voor jong en oud, voor links en rechts, voor orthodox en vrijzinnig, voor de trouwe kerkganger en toevallige passant. Bij het streven naar dit “open kerk-zijn” worden een aantal vragen manifest die een grote uitdaging betekenen:
·          Hoe blijven we het jongere deel van onze gemeenteleden (de categorie tot een jaar of veertig) betrekken bij het kerk-zijn? Hoe kunnen we hen daarin een plaats geven? Welke plaats willen zij daarin zelf innemen?
·          Wat kunnen wij als kerk betekenen voor onze dorpssamenlevingen? We zouden graag zien dat de kerk aanwezig is overal waar mensen bezig zijn met de grote vragen van het leven.
·          De kerk moet meer naar “buiten” treden. Immers wij zijn geroepen om een “zoutend zout” en een “lichtend licht” in onze omgeving te zijn. Daarom is voortdurende focus op de vraag “wat kunnen wij voor onze dorpen betekenen” relevant.
Tot nu toe zijn de volgende activiteiten in gang gezet en worden in het Beleidsplan 2020-2024 gecontinueerd.
·          een kerstmaaltijd voor hen die de kerstdagen alleen doorbrengen of eenzaam zijn.
·          gelegenheid bieden om te herdenken op de zaterdag voor en/of op de laatste zondag van het kerkelijk jaar (ook bestemd voor dorpsgenoten die geen lid zijn van onze gemeente)
·          de kerk openstellen bij bijzondere gebeurtenissen en activiteiten
·          laagdrempelige diensten organiseren, zoals de Kerstavonddienst en de “Oars as Oars” diensten.

Samenwerking met de vGKN gemeente van Boornbergum/Kortehemmen Het
Het gedachteklimaat van onze protestantse gemeente en de plaatselijke VoortgezetGereformeerde gemeente verschilt aanzienlijk, waardoor een uitbreiding van de samenwerking vooralsnog niet als mogelijkheid wordt gezien.

De huidige gezamenlijke activiteiten zijn:
·          een tweetal gezamenlijke Kerk-School-Gezinsdiensten
·          de uitgave van het gezamenlijke kerkblad “Tsjerkenijs”
·          tweemaal per jaar een gezamenlijke moderamenvergadering
·          organiseren van een driejaarlijkse Tentdienst
·          meedoen aan acties van de regionale werkgroep “Roemenië”
·          organiseren van koffieochtenden voor ouderen
·          een gezamenlijke kerstpakkettenactie

Beleidsplan onderdeel kerkenraad

Uitgangspunt

In Ordinantie 3 van de Kerkorde van de Protestantse kerk in Nederland staat het werk van de Kerkenraad omschreven.

De kerkenraad van onze gemeente komt maandelijks bijeen. Alleen tijdens de periode van de zomervakantie wordt er geen kerkenraadsvergadering gehouden. De vergadering wordt voorgezeten door een van de leden, niet zijnde de predikant. De sfeer tijdens de vergadering is open en hartelijk en een ieder kan vrijuit zijn/haar mening naar voren brengen. Belangrijke zaken die het leven en werken van de gemeente betreffen worden altijd voorgelegd aan de gemeenteleden op gemeenteavonden of groothuisbezoeken. Pas nadat de gemeente is gehoord wordt een definitief besluit genomen.

Het verslag van de kerkenraadsvergadering wordt gepubliceerd in het kerkblad. Jaarlijks wordt, op een passende locatie elders, een bezinningsdag gehouden.

De kerkenraad bestaat, zo mogelijk, uit drie ouderlingen, een jeugdouderling, drie diakenen, drie ouderlingen-kerkrentmeester en de predikant.

Beleidsplan Consistorie

Ouderlingen

Het in de betreffende ordinantie van de kerkorde beschrevene omtrent ouderlingen vormt het uitgangspunt voor het werk van de ouderlingen.

Werkzaamheden die de ouderlingen gewoon zijn te verrichten zijn:
·          ambtelijke tegenwoordigheid in de kerkdienst, waaronder de gezamenlijke                       diensten, rouw- en trouwdiensten
·          medewerking verlenen aan de kerkdienst door het verzorgen van de afkondigingen, een schriftlezing of andere onderdelen van de dienst
·          het doen van huisbezoek
·          het bezoeken van nieuw ingekomenen
·          het bijwonen van de maandelijkse consistorievergaderingen
·          ambtelijke tegenwoordigheid bij doopzittingen
·          het bijwonen van het gezamenlijk moderamen met de vGKN-gemeente
·          het meedoen aan scholings- en toerustingsactiviteiten en het lezen van vakliteratuur
·          contact onderhouden met de contactpersonen en eenmaal per jaar een overleg bijwonen van het consistorie met de contactpersonen (uitreiken en bespreken van de wijklijsten, verjaardaglijst en lijst met huwelijksjubilea)
·          het, in overleg met de predikant, organiseren van de groothuisbezoeken en de gemeenteavonden. Contactpersonen De ouderlingen laten zich in hun werkzaamheden bijstaan door de contactpersonen. Elke ouderling heeft één of twee contactpersonen, aan wie de ouderling diverse werkzaamheden kan delegeren.
Taken die zoal door de contactpersonen worden verricht zijn:

·          het brengen van een welkomstattentie bij nieuw ingekomenen, bij gemeenteleden die zijn verhuisd en bij huwelijksjubilea ( 25 jaar, en vanaf 40 jaar elke vijf jaar)
·          ophalen van formulieren voor het winterwerk en het rondbrengen/ophalen van de brieven voor de diverse collectes en actie Kerkbalans
·          het opvangen van signalen van gemeenteleden en deze doorgeven aan het consistorie

Een van de contactpersonen heeft een bijzondere opdracht:
Het sturen van een felicitatiekaart naar jarige gemeenteleden van 70 jaar en ouder. Ook wordt een kaart met een gelukwens gestuurd naar gemeenteleden die bij een huwelijksjubileum geen kaars/bloemetje krijgen en naar gemeenteleden die een 30- of 35-jarig huwelijksjubileum vieren.
 
Bezoekersgroep

Met name de oudere gemeenteleden hebben graag wat meer bezoek en/of aandacht vanuit de gemeente. Om dat te realiseren is een bezoekersgroep in het leven geroepen. Elk lid van de bezoekersgroep vult deze taak op eigen wijze in.

Beleidsvoornemens

Het consistorie geeft de komende jaren primair aandacht aan de jeugd en de leeftijdsgroep 25-40 jaar. Deze laatste leeftijdsgroep is belangrijk voor de leeftijdsopbouw van de gemeente nu vergrijzing zich manifesteert. Zaken waar aandacht aan wordt besteed zijn:
·          het opzetten en stimuleren van activiteiten voor 25-40 jarigen
·          het organiseren van een aantal “Oars as oars tsjinsten”
·          het, met name door de predikant, bezoeken en gericht aandacht geven aan jonge gezinnen
·          aandacht geven aan geloofsopvoeding m.b.v. gespreksavonden en aanreiken van materiaal

Jeugdouderling

Een van de ouderlingen is specifiek belast met de taak aandacht geven aan de jeugd. De hoofdtaken van de jeugdouderling is:
·          opzetten en stimuleren van activiteiten van jeugd- en jongerenwerk
·          contact onderhouden met de jeugd, bezoeken bij bijzondere gebeurtenissen als diplomering, verre reis, ziekte, etc.
·          het doen van verslag op de kerkenraadsvergadering van de activiteiten
·          het organiseren van de “Kladdertsjerke”

De predikant

In Ordinantie 3 artikel 9 wordt een opsomming gegeven van de taken en verantwoordelijkheden van de predikant.

De parttime predikant is aangesteld voor 6 dagdelen per week. Dit betekent dat, in overleg met de kerkenraad, in het predikantswerk prioriteiten moeten worden gesteld. Een regelmatige evaluatie van de werkzaamheden en de bestede werktijd is, ook gelet op het gevaar van overschrijding van de werktijd, noodzakelijk. Deze evaluatie van de werkzaamheden en de tijdsbesteding vindt jaarlijks plaats.

Werkzaamheden binnen de gemeente

Het pastoraat heeft hoge prioriteit. Dit houdt ondermeer in: bezoekwerk aan de zieken, ouderen, crisispastoraat, aandacht bij bijzondere gebeurtenissen, kennismaking met nieuw ingekomenen en gericht bezoekwerk aan gemeenteleden die dit aangegeven hebben op het winterwerkformulier.

Het voorgaan in ongeveer 17/18 erediensten per jaar in de eigen gemeente en daarnaast op de kerkelijke feestdagen die niet op een zondag vallen zoals diensten in de Stille Week en de Kerstvieringen.

In vier van deze diensten wordt de maaltijd van de Heer gevierd.

Het voorgaan in rouw- en trouwdiensten en het werken aan de opbouw van de gemeente.

Beleidsvoornemens

Samen met de ouderlingen is er de zorg over de toekomst van de gemeente die dreigt te vergrijzen. Hoewel de huidige kerkenraad goed bezet is met enthousiaste en betrokken ambtsdragers, zullen er ook in de nabije toekomst mensen gevonden moeten worden die de leidinggevende posities in de gemeente willen innemen. Mede vanuit dit gegeven en de “gemeente van de toekomst” en de toekomstige gemeente zal er grote aandacht gegeven moeten worden aan het jongere deel van de gemeente. Prioriteit moet worden gegeven aan het vormen van kader voor voortzetting van het gemeentewerk.

Ook voor de predikant een uitdaging om de kerk een “kerk naar buiten” te laten zijn waarbij de kerk van betekenis is voor de hele dorpsgemeenschap. Naast laagdrempelige diensten rond Kerst en het dorpsfeest dient gezocht te worden naar meer mogelijkheden om als gemeente present te zijn. Van de predikant mag hierbij een stimulerende en coördinerende rol worden verwacht.

Mede gelet op de omvangrijke lijst van werkzaamheden die in parttime verband verricht moeten worden zullen sommige taken gedelegeerd moeten worden aan personen en commissies in de gemeente. Meer gemeenteleden zullen betrokken worden bij de diverse taken. Samen met de kerkenraad zal uitwerking gegeven worden aan de in dit beleidsplan genoemde beleidsvoornemens.

Buiten de eigen gemeente het deelnemen aan bovenplaatselijke activiteiten.

Beleidsplan ouderlingen/kerkrentmeester

.In ordinantie 3 artikel 10 staan de bijzondere taken van de ouderling-kerkrentmeester beschreven.

De ouderlingen-kerkrentmeester kunnen zich in hun werkzaamheden laten bijstaan door een kerkrentmeester te weten een gemeentelid die niet in het ambt staat.

Het beleid van de ouderlingen-kerkrentmeester is er op gericht om, met de middelen die hen daarvoor ter beschikking staan, te proberen de aan hen toevertrouwde geldmiddelen en bezittingen zo goed mogelijk te beheren en te behouden voor het nageslacht.

Werkzaamheden die daar uit voortvloeien
·          beheer en administratie van de financiën
·          het organiseren van de actie Kerkbalans
·          het opstellen van de jaarrekening en de begroting
·          het eventueel opstellen van een meerjaren begroting
·          het beheer van de landerijen
·          het beheer van het kerkgebouw, de inventaris, de pastorie en de voormalige pastorie

  •       het beheer en de administratie van de begraafplaatsen

·          het beheer van de ledenadministratie
·          het overleg met en het dragen van de verantwoordelijkheid voor de arbeidsvoorwaardelijk aspecten van de predikant en koster en de vergoedingen van gastpredikanten en organisten
·          het zorg dragen voor de inning van het abonnementsgeld van het gezamenlijke kerkblad
·          ambtelijke tegenwoordigheid in de kerkdiensten
·          verzorgen van de collectes voor het werk van de kerkrentmeesters
·          bijwonen van de vergaderingen van de ouderlingen- kerkrentmeesters
·          bijwonen van de maandelijkse vergaderingen van de kerkenraad
·          bijwonen van de vergaderingen van het gezamenlijk moderamen
·          meedoen aan scholings- en toerustingsactiviteiten
·          opstelling rooster organisten
·          distributie van collectebonnen
·          beheer van het kerkrentmeesterlijk vermogen
·          realisering van meerjaren-onderhoudsplannen en op grond daarvan stellen van prioriteiten

Het streven van de ouderlingen-kerkrentmeesters is de realisatie van een sluitende jaarrekening

Diaconie

In ordinantie 3 artikel 11 worden de taken van de diakenen beschreven, deze beschrijving vormt het uitgangpunt voor het college van diakenen.

Werkzaamheden van de diakenen    

·          ambtelijke tegenwoordigheid bij de kerkdiensten
·          collecteren tijdens de kerkdienst en beheren van dit geld
·          het binnenbrengen van brood en wijn en het uitdelen daarvan bij de avondmaalsviering
·          het brengen van brood en wijn bij degenen die dit thuis wensen mee te vieren
·          het uitdragen van de oude en het binnendragen van de nieuwe paaskaars
·          het zorgdragen voor het vervoer van ouderen naar de eredienst
·          het beheren van het diaconaal vermogen en diaconale landerijen
·          verdeling van het diaconale geld aan goede doelen
·          financiële ondersteuning van Floreant Deo
·          bezorgen van bloemengroet vanuit de kerkdienst
·          in samenwerking met de diaconie van de vGKN-gemeente periodiek verzorgen van een koffiemorgen voor ouderen in de Boarnstins
·          organisatie van de actie Roemenie
·          het bijwonen van de diaconievergaderingen
·          bijwonen van de kerkenraadsvergaderingen
·          meedoen aan scholing- en toerustingsactiviteiten
·          aandacht geven aan mensen met financiële nood binnen de gemeente en waar mogelijk hulp bieden door materiële steun of doorverwijzing naar externe instanties of hulpverleners
·          het onder de aandacht brengen of ondersteunen van het werk van Kerk in Actie
·          kerstpakkettenactie in samenwerking met de vGKN

De diaconie legt bij het stellen van prioriteiten vooral de nadruk op ondersteuning van lokale en regionale projecten en individuele problematiek. Deze hoeven niet per sé kerkelijk gerelateerd te zijn. Ze wil daarbij zichtbaar zijn in de dorpen en omzien naar elkaar. Onderdeel daarvan is bijvoorbeeld de gezamenlijke kerstpakkettenactie.

De administratie van de diaconie wordt verzorgd door een daarvoor aangewezen diaken of iemand van buiten het college in samenwerking met het KKA met de volgende taken:
·          het bijhouden van de administratie
·          het opstellen van de begroting en jaarrekening
·          het doen van betalingen en het innen van pachtgeld

Commissie en groepen binnen de gemeente

Jeugd- en jongerenwerk

Met enige regelmaat, is er jongerendienst in de kerk of daarbuiten.

Van oktober tot april is er, zo mogelijk, catechese voor jongeren die de basisschool hebben verlaten. Zo mogelijk worden er twee leeftijdsgroepen gevormd.
Gespreksgroepen
·          de zondagavondgespreksgroep
Deze groep komt gedurende het winterseizoen eenmaal per maand samen en bespreekt diverse door deelnemers ingebrachte onderwerpen. De groep telt ongeveer 20 leden.
·          Floreant Deo
Door middel van symbolisch bloemschikken probeert deze groep bij bijzondere erediensten zoals Kerst, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren en bij andere bijzondere diensten het thema van de dienst te onderstrepen. Ook wordt de wekelijkse bloemengroet in de kerk verzorgd en de kerstboom versierd.
·          Kleinkoor
Zo mogelijk wordt door gemeenteleden een ad hoc koor gevormd dat bij hoogtepunten van het kerkelijk jaar medewerking verleent aan de eredienst.
·          Commissie Gemeentezondag
Deze commissie, bestaand uit een aantal gemeenteleden en de predikant, organiseert de jaarlijkse gemeentezondag. De gemeentezondag wordt aan het begin van het seizoen in de tweede helft van september gehouden op een externe locatie. De gemeentezondag mag zich verheugen in een grote deelname van gemeenteleden. Een gezamenlijke lunch maakt deel uit van het programma.
·          Werkgroep Oars as oars
Deze groep organiseert, zo mogelijk, twee of drie diensten per jaar met een totaal andere opzet dan een eredienst. De diensten hebben een laagdrempelig karakter en zijn toegankelijk voor jong en oud.
·          Commissie paasontbijt
Voorafgaand aan de paasmorgendienst wordt een paasontbijt gehouden waaraan vele gemeenteleden deelnemen. De organisatie is in handen van een kleine commissie

terug
 
 
 
 
Cantorij
meer
 
Lezingen 2024-2025
meer
 
Nieuws van de kerkrentmeester, Collectebonnen
meer
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.